onsdag 27 november 2019

Info om 5:ornas Luciatåg

Hej!

Jag heter Anna Boman och är tillsammans med Annika Sylwan musiklärare på Lindeborgsskolan. Vi vill informera er om ett Ljusprojekt som just nu pågår i klass 5A och 5B. Förra läsåret startade vi en tradition som innebär att årskurs 5 är ansvariga för någon form av Luciafirande på skolan. Nu är detta alltså era barns tur och vi är i full gång med förberedelserna!

Luciatåg är en gammal tradition som gjorts på olika vis genom åren här. Vi använder tillfället till att göra ett musikframförande som handlar om LJUS i mörker. Eleverna har själva varit med och bestämt innehåll och en del har även skapat egna texter. Det blir en föreställning med sång rapp diktläsning ljuständning solo och instrumentspelande. Vi har utgått ifrån det centrala innehållet i Lgr11:s kursplan för musik samt det första kunskapskravet för betyg E i årskurs 6 – se utdrag från skolverkets hemsida nedan:

I årskurs 4–6

Musicerande och musikskapande

  • Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform i olika genrer.
  • Gehörsmusicerande efter musikaliska mönster, till exempel ackordföljder, perioder och kompmodeller.
  • Imitation och improvisation med röst och instrument, rytmer och toner.
  • Musikskapande med utgångspunkt i musikaliska mönster och former, till exempel ackordföljder och basgångar.
  • Musikframföranden.

Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6
Eleven kan delta i gemensam sång och följer då i någon mån rytm och tonhöjd

OBS! Vi ger eleverna ett papper med Luciasånger att ta hem och träna på. Detta är läxa till torsdag 12 dec. Angående klädsel till föreställningen är det vitt eller ljus färg på överdel (tröja) som gäller men för övrigt valfritt vad man har på sig. Utklädning ska vara inom ramen för ljus- och Luciatemat. Vi har pratat med eleverna om detta.  
Med vänlig hälsning,
Anna & Annika